Upplever du smärta efter tandfyllning? Lär dig om orsaker till ont i tand efter lagning, hur länge det varar och när du bör kontakta tandläkaren igen.
Det är inte ovanligt att känna smärta eller obehag efter att ha fått en tandfyllning. Du sitter kanske hemma nu, några timmar efter ditt tandläkarbesök, och undrar: "Är det här normalt? Hur länge kommer det att göra ont?" Lugn, du är inte ensam. Faktum är att nästan 30% av alla patienter upplever någon form av smärta efter en tandfyllning.
Smärta efter en lagning kan variera från mild känslighet till mer intensiv värk. Ibland känns det bara när du äter något kallt eller varmt, medan det andra gånger kan kännas som en konstant dunkande värk. Men oavsett vilken typ av smärta du upplever, finns det oftast en förklaring – och en lösning.
I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på varför tänder kan göra ont efter en lagning, vad du kan göra åt det, och när det kan vara dags att ringa tandläkaren igen.
Innan vi dyker djupare in i smärtans orsaker, låt oss förstå vad som faktiskt händer när du får en tandfyllning. Processen börjar med att tandläkaren lokalbedövar området runt tanden som ska behandlas. När området är bedövat, använder tandläkaren en borr för att ta bort den kariesangripna delen av tanden.
Efter att all karies avlägsnats rengörs hålet noggrant för att säkerställa att inga bakterier finns kvar. Sedan appliceras fyllningsmaterialet – vanligtvis komposit (tandformad plast), amalgam (silverfyllning), eller i vissa fall porslin eller guld. Materialet härdas sedan, ofta med hjälp av en speciell UV-lampa om det är komposit, och formas slutligen för att matcha din naturliga tandkontur.
Hela denna process, trots att den utförs under bedövning, innebär ett visst trauma för tanden och omgivande vävnader. Det är denna påverkan som ofta leder till tillfällig smärta eller obehag efteråt.
Tänk på det såhär: när din tandläkare borrar i din tand för att ta bort karies, påverkas både tandsubstans och de känsliga nerverna inuti tanden. Även om moderna bedövningsmetoder är effektiva under själva ingreppet, är det naturligt att känna av viss smärta när bedövningen släpper.
Här är några av de vanligaste orsakerna till smärta efter en tandfyllning:
Tandpulpan är den mjuka vävnaden inne i tanden som innehåller blodkärl och nerver. När tandläkaren borrar nära pulpan, kan den reagera genom att bli inflammerad. Detta är faktiskt en normal reaktion och försvinner oftast av sig själv inom några dagar.
Ibland är fyllningen lite för hög, vilket gör att du biter annorlunda. Det kan kännas som att tänderna inte passar ihop som de brukar. Detta kan orsaka smärta inte bara i den behandlade tanden utan även i käkmusklerna.
Vet du vad? Detta är faktiskt ett av de enklaste problemen att åtgärda – tandläkaren kan justera fyllningen så att den passar perfekt med ditt bett.
Under emaljen finns ett material som kallas dentin, som är känsligare än tandens yttre skikt. Om fyllningen inte täcker all exponerad dentin kan du uppleva känslighet, särskilt vid kalla eller varma drycker och mat.
I sällsynta fall kan patienter reagera allergiskt mot materialet som används i fyllningen. Detta är ovanligt men kan förekomma, särskilt vid metallfyllningar.
Om kariesangreppet var djupt och nära nerven kan tanden vara extra känslig efter behandlingen. I dessa fall kan det ta längre tid för smärtan att avta.
Känner du igen dig i någon av dessa situationer?
Om det gör ont när du tuggar kan det tyda på att fyllningen är för hög. Prova att tugga försiktigt på olika sidor av munnen för att se om du känner att tänderna möts annorlunda än vanligt.
Reagerar tanden starkt på varma eller kalla drycker? Detta är vanligt efter en fyllning och beror oftast på att nerverna i tanden är tillfälligt irriterade. I de flesta fall försvinner denna typ av känslighet inom några veckor.
En konstant värk som inte försvinner med smärtstillande medicin, särskilt om den är pulserande, kan vara ett tecken på att nerven i tanden är allvarligt irriterad eller infekterad. I sådana fall är det bäst att kontakta tandläkaren.
Det finns flera saker du kan göra hemma för att lindra obehaget efter en tandfyllning:
Vanliga smärtstillande som paracetamol eller ibuprofen kan hjälpa till att minska inflammation och smärta. Följ alltid doseringsanvisningarna på förpackningen.
Försök att undvika mycket kalla eller varma drycker och mat under de första dagarna efter behandlingen. Rumstempererad mat är ofta bäst.
Försök att tugga på den sidan av munnen som inte behandlats, åtminstone under de första dagarna.
Att skölja munnen med ljummet saltvatten kan hjälpa till att minska inflammation och döda bakterier. Blanda en tesked salt i ett glas varmt vatten och skölj försiktigt.
Söta och sura livsmedel kan förvärra känsligheten. Det kan vara bra att undvika dessa tills tanden känns bättre.
Ibland är smärta efter en fyllning ett tecken på att något inte står rätt till. Här är några varningssignaler som bör föranleda ett nytt besök:
Kom ihåg att det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. De flesta tandläkare erbjuder uppföljningsbesök om du upplever problem efter en behandling.
Tänker du redan på din nästa tandfyllning och hur du kan göra upplevelsen mindre smärtsam? Här är några tips:
Berätta om dina tidigare erfarenheter och eventuell oro. Din tandläkare kan anpassa behandlingen efter dina behov.
Om du tidigare har haft problem med att bedövningen släpper för snabbt, kan du be om en långtidsverkande variant.
Schemalägg ditt tandläkarbesök så att du kan ta det lugnt efteråt. Undvik ansträngande aktiviteter som kan öka blodflödet och förvärra smärtan.
Din tandläkare kommer förmodligen att ge dig specifika instruktioner efter behandlingen. Följ dessa noggrant för bästa resultat.
Fortsätt med god munhygien men var extra försiktig runt den nyligen behandlade tanden.
Det är normalt att känna viss känslighet i 1-2 veckor efter en tandfyllning, särskilt vid intag av kalla eller varma drycker och mat. Om känsligheten inte minskar efter denna tid, eller om den förvärras, bör du kontakta din tandläkare.
Det är bäst att vänta tills bedövningen har släppt innan du äter, för att undvika att du biter dig själv. Undvik sedan hård, seg eller mycket varm mat under de första 24 timmarna. Tugga helst på den andra sidan av munnen de första dagarna.
Ibland kan en ny fyllning kännas för hög eller ojämn. Detta kan bero på att tandläkaren har gjort fyllningen något högre än nödvändigt, vilket är en vanlig försiktighetsåtgärd. Om känslan kvarstår efter några dagar kan tandläkaren enkelt justera höjden på fyllningen.
Ja, om fyllningen är för hög kan det förändra ditt bett och orsaka smärta i andra tänder eller till och med i käkmusklerna. Detta är oftast lätt att åtgärda med en enkel justering av fyllningens höjd.
Normal smärta efter en tandfyllning är oftast mild till måttlig och minskar gradvis med tiden. Smärta som är svår, pulserande, eller som förvärras istället för att förbättras kan vara ett tecken på komplikationer som infektion eller skada på tandnerven. I sådana fall bör du kontakta din tandläkare.
Att känna viss smärta eller obehag efter en tandfyllning är helt normalt och oftast inget att oroa sig för. I de flesta fall försvinner obehaget inom några dagar till veckor utan någon särskild behandling.
Kom ihåg att varje person är unik, och din upplevelse kan skilja sig från andras. Lyssna på din kropp och tveka inte att kontakta din tandläkare om du är osäker eller om smärtan inte förbättras som förväntat.
Med rätt eftervård och lite tålamod kommer din tand snart att kännas normal igen. Och nästa gång du behöver en fyllning kommer du att vara bättre förberedd på vad du kan förvänta dig efteråt.
Tandvåd anpassad efter dina behov, för hela livet
Våra behandlingar
Få allt från ett vitare leende till helt nya tänder med estetisk tandvård utförd hos oss.
Om olyckan är framme eller om plötslig smärta uppstår så finns vi här för dig.
Har du oro inför tandläkaren? Så här hjälper vi dig som lider av Tandläkarskräck i Malmö.
BEHANDLINGAR
ÖPPETTIDER
Mån-Tis: 09:00- 17:00
Ons: 09:30- 18:00
Tor: 09:00- 16:00
Fre: 09:00- 12:00
Lör-Sön: Enl. överenskommelse
KONTAKT
Utvecklad med av Profit Media